×Η ΕΤΑΙΡΕΙΑΤΟΜΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΔΙΚΗΓΟΡΟΙΝΕΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
News

News

Σχέδιο νόμου ΥΠΟΙΚ: Φορολογικά κίνητρα σε μετασχηματισμούς επιχειρήσεων

19-05-2022 11:55

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών". Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρέχονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε περιπτώσεις μετασχηματισμών και συνεργασιών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά:

·       Παρέχεται υπό προϋποθέσεις απαλλαγή φόρου εισοδήματος επί των προ φόρου κερδών ποσοστού 30%, σε εταιρείες που προκύπτουν από μετασχηματισμούς του ν. 4601/2019 (συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή κάθε μορφής κεφαλαιουχικής ή προσωπικής εταιρείας, κοινοπραξιών, αστικών και ευρωπαϊκών συνεταιρισμών)  ή από εισφορά ατομικής επιχείρησης, καθώς και σε μη συνδεδεμένα συνεργαζόμενα πρόσωπα, εφόσον το αντικείμενο της συνεργασίας τους αφορά στην σύσταση νομικού προσώπου ή οντότητας, (περιλαμβανομένων των κοινοπραξιών, συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών), την σύναψη σύμβασης δικαιόχρησης (franchise) και τη συμβολαιακή γεωργία.

·       Σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, παρέχεται υπό προϋποθέσεις απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στο εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο.

·       Παρέχεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς ζημίας στην περίπτωση των μετασχηματισμών του ν. 2166/1993, καθώς και απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων στους μετασχηματισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις των ν.δ.1297/1972, ν.2166/1993 και ν.4172/2013.