×Η ΕΤΑΙΡΕΙΑΤΟΜΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΔΙΚΗΓΟΡΟΙΝΕΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
News

News

Νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια»

26-02-2021 08:57

 

Αλλαγές στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους φέρνει το νομοσχέδιο που τροποποιεί δραστικά βασικές διατάξεις του οικογενειακού δικαίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις γονέων – τέκνων, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου.

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους.

Με το Σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει ως αποκλειστικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια, με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που θα φέρονται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Κ. Τσιάρας, τα πέντε (5) βασικά καινοτόμα σημεία του νομοσχεδίου είναι:  

1. Η μη διάκριση μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο.

2. Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

3. Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

4. Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής.

5. Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά  τις οικογενειακές διαφορές.