×Η ΕΤΑΙΡΕΙΑΤΟΜΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΔΙΚΗΓΟΡΟΙΝΕΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
News

News

Αναστολή Συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για τον Φεβρουάριο 2021

04-02-2021 15:03

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο του 2021, που αφορούν στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους σχετικούς ΚΑΔ.

 

Ειδικότερα, παρατείνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, είτε πρόκειται για πληττόμενες επιχειρήσεις είτε για κλειστές, με εντολή δημόσιας αρχής και για τον μήνα Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4374/131/2021 ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 345/Τεύχος Β/31.1.2021 ΦΕΚ.

 

Η διαδικασία υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων θα γίνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, για όλες τις περιπτώσεις.

 

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της ως άνω ΚΥΑ, δύνανται κατά τον μήνα Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021:

α. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 ή/και

β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

 

Οι εργαζόμενοι στις ως άνω επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του 13ου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Τεύχος Α, αρ. 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4682/2020 (ΦΕΚ Τεύχος Α, αρ. 76), κατ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 28 ημέρες. Η ως άνω αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α/167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.